Младите руснаци няма да търпят глад и мобилизация    Около Нова година

...
Младите руснаци няма да търпят глад и мобилизация 
 
Около Нова година
Коментари Харесай

Русия закъса за жива сила и оръжие, мобилизацията ще се пров...

Младите руснаци няма да търпят апетит и мобилизация 

 

Около Нова година украинците ще освободят цялата територия

 

- Полк. Цуров, по какъв начин да тълкуваме оповестяването на частична готовност от Путин?

- Отчаян и краен ход. Мобилизацията мъчно ще се получи. Другото обезверено нещо са референдумите в четирите украински области. Руснаците ги вършат от ден до пладне и задачата е да може тази територия да се узакони по някакъв метод и да се счита към този момент за Русия. Само че никой с изключение на самите руснаци няма да я счита за съветска. Украинците си работят по техните закони и работят напред. Те ще желаят да освободят цялата страна. И американците няма да оставят това, без да ги поддържат. Руснаците, когато завладеят дадена територия, пращат нейното население на фронта. Сега гледат по някакъв метод да попълнят и компенсират загубите. Имат огромни загуби в жива мощ. Планирали са да изпратят към 50 нови батальона. Но не могат да ги основат. В Чечня и Дагестан са създали 3 или 4 по 450 души. А на другите места съвсем няма. Реално се чудят по какъв метод да компенсират това. Слушам анализите на военните наблюдаващи Олег Жданов и Денис Давидов. Те споделят, че сега доста от тези, които подлежат на готовност в Русия, няма да отидат във военкоматите. Това е логика на психиката при руснаците. Тази готовност няма да окаже никакво въздействие върху хода на военните дейности. Руски покорен авиатор описа тези дни, че половината от плануваните за войната самолети са свалени. Така Русия към този момент няма никакво предимство във въздуха. Същото е с вертолетите.

- На хартия Русия има хиляди самолети, само че не може да докара в Украйна самолети от Далечния изток, тъй като ще оголи защитата си?

- За тази интервенция в Украйна са планувани към 550 самолета. Досега изгубиха 250. Но това са елитните им водачи. Руснаците са като нас, водят на доклад всевъзможен аероплан - може да не лети, само че го вписват. И действително в този случай те започнаха войната с елитните си самолети, само че им ги смъкнаха. И в този момент непрекъснато смъкват по един-два, само че това са към този момент остарели модификации. Имат стратегически запас от нови, който не употребяват, тъй като не се знае какво може да стане. Две трети от вертолетите им са приземени. Имат по Jane`s Defense декларирани към 350 хеликоптера, а съгласно украинците са свалени към 250. Остават единствено 100 и това са им хеликоптерите за цяла Русия. Просто следва разпад на Руската федерация и това го споделят от ден на ден хора. Бившият командващ силите на Съединени американски щати в Европа ген. Бен Ходжес смята, че това е неприятно, тъй като ще се появят доста нуклеарни страни.

- Какво пречи тези страни да бъдат лишени от нуклеарно оръжие с един контракт, както стана с Украйна преди време, или просто Съединени американски щати да изкупят това оръжие от тях?

- Има и друго - и Украйна може да стане нуклеарна страна, откакто заявява, че след войната ще е неутрална. Само неутрални страни като Израел, Индия, Пакистан могат да имат нуклеарно оръжие. Сега руснаците ще търсят под вола теле единствено и единствено да обосноват този референдум. Те си мислят, че като признаят новите републики, ще имат обоснована теза да пазят до дъно тази територия. Грешката при тях бе обосновката „ Специална военна интервенция ”. Ако беше война, щяха да създадат всеобща готовност, само че в този момент не могат. Досега имат над 55 хиляди убити и може би към 200 000 ранени. Това оказва безнравственост на армията - стига се до такава степен, че леко ранените не желаят да се връщат.

- По конституция съветският президент може да разгласи война единствено в случай че страната е нападната. Затова и нахлуването в Украйна беше оповестено за специфична военна интервенция.

- Сега даже да разгласят война, главното им въоръжение на процедура е отпътувало. И имат доста жертви - нямат запас от жива мощ. Прогнозите ми са, че украинците до Нова година или малко след нея ще изчистят руснаците от своята територия и НАТО ще влезе в Украйна, с цел да отбрани личната си територия. Това е дефиниция, съгласно която Алиансът си защитаваше територията чак от Афганистан. Всяко нещо, което оказва въздействие върху сигурността на НАТО, без значение къде е, може да бъде обект на отбрана. Затова след изгонването на руснаците Алиансът може да влезе в Украйна.

- Преди няколко дни съветският парламент одобри доста строги закони срещу дезертьорството. Ще помогне ли това?

- Това са по Комитет за Държавна сигурност (на СССР) ограничения, само че кагебистите са единствено 250 хиляди души. В един миг ще стартират да се пропукват нещата и това ще стартира от продоволствието. Русия внася съвсем всички храни с изключение на жито и някакви локални артикули. 90% от семената им за посев също са вносни. Гладът ще ги удари - старите са привикнали да търпят, само че младите няма да търпят.

- Украйна ще може ли в този момент да желае повече оръжие от западните страни? В момента с 24 ракетни системи HIMARS вършат чудеса. Военните им специалисти споделят, че с 200 такива далекобойни системи войната ще свърши много бързо.

- Американците най-рано октомври-ноември ще стартират с огромните доставки на оръжие. Дотогава украинците ще се оправят, тъй като имат доста трофейно оръжие. За главните посоки на управляващите в Киев им трябват към 100 системи HIMARS. Защо още не получават доста оръжие от Щатите? Защото октомври е месецът, когато във Вашингтон се възнамерява бюджетът за следващата година. Това, което отпускат в този момент, са някакви останки - те не са ги възнамерявали тези разноски в миналогодишния бюджет. Тези милиарди до момента са изрязани от други бюджети. Сега ще възнамеряват огромната помощ за Украйна - от самолети до трениране на летци. Сега действително се дават оръжия по каскадния прийом - смъкват системи от страните в НАТО, дават ги на Украйна, а на тях им дават нови. Това, което получава Украйна, не са нови системи, само че са задоволително ефикасни. В края на този месец към 10 хиляди украинци би трябвало да се върнат от Англия, Щатите и Германия, където са се обучавали. Реално те ще са ударната мощ.

- На фона на това ние сме с боен потенциал, съпоставим с този на Еквадор, съгласно класацията на амepикaнcкия yeбcaйт Glоbаl Fіrероwеr, която ни отрежда 67-о място по военна мощност в света.

- Тези дни Швейцария се контракти непосредствено с Щатите за покупката на 36 самолета F-35. Светкавична договорка и поради огромната численост на много ниска цена. Без търгове, които се точат с години, като при нас. Ние с нашите закони това не можем да го създадем. Целият свят ни разбра, че купуваме 8 самолета F-16! Само ние имаме подобен закон за търгове. Другите страни нямат. Там има експертна група, която споделя: това е най-хубавата машина. Правихме неотдавна една конференция и се оказва, че казусът при нас е Черно море. Там с Румъния сме доста слаби като организация. Северните ни съседи имат една подводница и тя е руска! А руснаците имат 7 подводници. Ние би трябвало да вземем две подводници, тъй като те са сдържащи и по-трудно откриваеми системи. Така че с парите за вторите 8 самолета F-16 би трябвало да се купят две подводници. Задачата на нашите самолети е да вършим Air Policing. Корабите ни стопираха да упражняват гонене на подводници, тъй като ние ги нямаме. В нашата организация имаме човек, който прави подводен дрон и е напреднал в плана си. Сега всичко би трябвало да се сведе до най-необходимото единствено и единствено да се закупят тези подводници. Защото те подвигат качествата бързо и високо. И по-късно може да се наслагват върху тях други действия. Трябва да засилим флота си, тъй като насреща е Русия, а подводниците ще са сдържащи. Армията ни желае до 2032 година 40 милиарда. Реално ние тези пари няма да можем да ги имаме. Затова разноските би трябвало да се усъвършенстват, тъй че да приключим с задачите си по НАТО и оттова нататък да стартираме да се занимаваме с нашето въоръжение.

Визитка

Полк. о. р. Вилис Цуров е приключил щабен профил за Военновъздушни сили в учебното заведение в Долна Митрополия. После е разпределен и ориентиран към Втора дивизия в Стара Загора и по-късно в Седма дивизия в Ямбол. Завършил е Военната академия " Георги С. Раковски " и информатика в Софийския университет. Пенсиониран е от 2012 година. Сега е ръководител на УС на Съюза на офицерите от запаса „ Атлантик ”. Наскоро организира конференция, отдадена на сигурността в Черно море. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР